politieke situatie

Gepost in algemeen

Indonesië is sinds 1945 een republiek en wordt voorgezeten door een president, die zowel leider van de staat als van de regering is. De huidige president is Susilo Bambang Yudhoyono, gekozen door het volk in 2004. Een president kan maximaal 10 jaar (2 * 5 jaar) aan de macht zijn; Yudhoyono is derhalve aan zijn tweede en laatste termijn bezig. In oktober 2013 zullen er nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Dat de president gekozen wordt door het volk is nieuw. Voor 2004 lag de verkiezing tot president in handen van de Majelis Permusyawaratan Rakyat (MPR), een orgaan dat qua functies vergelijkbaar is met de Eerste en Tweede Kamer in Nederland.

 

Sowieso is er politiek gezien een aantal hervormingen geweest aan het begin van deze eeuw. De hervormingen hadden vooral tot doel om de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de rechterlijke macht meer van elkaar te scheiden. Dit heeft tot gevolg gehad dat veel zaken een stuk democratischer zijn geworden, overeenkomend met de Pancasila, de staatsfilosofie van Indonesië. De Pancasila bestaat uit 5 principes: Geloof in één God (volgens één van de grote religies), consensusdemocratie, rechtvaardigheid, nationale eenheid en solidariteit.

 

De huidige coalitie bestaat uit 5 partijen. De Democratische Partij (Partai Demokrat (PD)), de partij van Yudhoyono, is daarin het grootste met 150 van de 314 zetels. Maar democratisch of niet, bijna niet weg te denken uit de Indonesische maatschappij is corruptie. Corruptie speelt vooral een grote rol bij justitie en overheidsdiensten. In een rapport van begin 2012 verscheen een onderzoek waaruit bleek dat in 2011 maar liefst 180 miljoen euro verloren zou zijn gegaan aan corruptie.

 

Voor meer informatie:
Jakarta Globe: Corruption Costs Indonesia $238m in 2011

http://nl.wikipedia.org/wiki/Susilo_Bambang_Yudhoyono

http://nl.wikipedia.org/wiki/Politiek_in_Indonesië

 

Overheidsdoelstellingen in Indonesië

De doelstellingen die het huidige kabinet wil uitvoeren moeten nog even op zich wachten, voordat ze helemaal helder zijn. Je mag echter enigszins verwachten dat de doelstellingen die Nederland heeft voor Indonesië in zekere mate zijn afgestemd met die van het Indonesische kabinet.

 

Er zal een update volgen wanneer we wat meer helder hebben wat de belangrijkste overheidsdoelstellingen zijn.

 

Politieke betrekkingen Nederland in Indonesië

Zowel vanuit historisch perspectief als vanuit een huidige strategische insteek zijn er diverse samenwerkingen tussen Nederland en Indonesië. In het “Meerjarig strategische plan” van de ambassade te Jakarta richt men zich op de volgende drie strategische pijlers gericht:

Bevorderen Nederlands en economisch belang:

 • Versterking van economische topsectoren           
 • Versterking van het merk Nederland
 • Duurzaamheid en landbouwgrondstoffen
 • Mitigatie van klimaatverandering
 • Versteviging van de internationale financieel-economische structuur

Grotere veiligheid en stabiliteit:

 • Terrorismebestrijding en interne crisisbeheersing
 • Bevordering van internationale veiligheid en stabiliteit door internationale samenwerking
 • Regulering van het personenverkeer
 • Juridische samenwerking

Groter respect voor mensenrechten en sterkere internationale rechtsorde:

 • Omstandigheden scheppen die respect voor mensenrechten bevorderen
 • Bevordering van de internationale rechtsorde door rechtsopbouw, crisisbeheersings- en vredesoperaties

 

Zie voor een uitgebreidere toelichting het document. Mocht je die niet kunnen vinden stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Provincies

De basis van het Indonesische rechtssysteem  kent zijn oorsprong uit het koloniaal Nederlands recht. Er zijn dan ook diverse studenten die hun doctoraal/master in Nederland volgen in recht.

 

Echter door veranderingen in politieke besluiten wijkt het rechtssysteem soms enigszins af voor bepaalde provincies. Vergelijkbaar met Amerika heeft een aantal provincies een redelijk grote mate van autonomie, zoals Atjeh, Jakarta, Yogyakarta, Papoea en West-Papoea.  De regering van Atjeh heeft het recht om een eigen rechtssysteem toe te passen.

Zie ook de volgende links:

http://www.internationaalondernemen.nl/zoeken/showbouwsteen_mvo.asp?bstnum=199005

http://indonesiepagina.nl/indonesie/INDBES/bestuurlijke_indeling.php

 

Historische informatie

De historie van het kabinet in Indonesie kent een aantal fases na de onafhankelijkheidsoorlog tussen 1945 en 1949.  De meest bekendste presidenten zijn:

 • Sukarno
 • Suharto
 • Megawati

Wil je meer weten over de historie van het kabinet en de namen van de ministers klik op de volgende link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_of_Indonesia#List_of_Indonesian_Cabinets

http://www.landenweb.net/indonesie/samenleving/

Reacties (0)

Reageer

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder inloggen.