zoektochten

Gepost in zoektochten

op zoek naar je roots

Als geadopteerde heb je jezelf vast wel eens de vraag gesteld wie nu precies jouw biologische ouders zijn. Bij de één zal deze behoefte om iets weten over zijn/haar roots sterker zijn dan bij de ander. Dit kan natuurlijk verschillen per individu, maar vaak kom je toch ooit wel in een levensfase terecht dat je meer wilt weten. Veel gehoorde vragen zijn onder andere:

 

  • waarom ben ik afgestaan door mijn biologische ouders?
  • lijk ik op mijn biologische ouders?
  • heb ik nog biologische broers/zussen?
  • wat voor leven leiden mijn biologische ouders?
  • weten mijn biologische ouders waar ik ben?

 

Naar aanleiding van zulk soort vragen hebben al veel geadopteerden besloten om daadwerkelijk op te zoek te gaan naar hun roots. Door andere geadopteerden te spreken zal je zelf merken dat er een diversiteit is hoe men kijkt tegen de zoektocht en het resultaat. Het beste is dus ook verhalen te lezen over zoektochten en te praten met geadopteerden om een beeld te vormen. Denk je eraan om een zoektocht te starten, neem dan eens contact met ons op of word lid van onze vereniging en lees de exclusieve rootsverhalen op onze website.

 

Op zoek gaan naar je roots kun je op een aantal manieren initiëren.

 

zelfonderzoek

Een goed begin, begint bij jezelf. Vaak is het zo dat de beste informatie dichtbij huis te vinden is. Allereerst kun je eens een kijkje nemen in je adoptiepapieren. Deze zouden in het bezit moeten zijn van je (adoptie) ouders. In je adoptiepapieren staan zaken zoals jouw geboorteplaats, namen van instanties en personen, onder wie natuurlijk die van je biologische moeder (en/of vader) en andere relevante informatie.

 

Daanaast zullen je ouders vast zelf het een en ander weten, in ieder geval over hoe de adoptie heeft plaatsgevonden. Je zult er namelijk achter komen dat ooggetuigenverslagen een veel betrouwbaardere bron zouden kunnen zijn dan officiële documenten. Wellicht dat er ook foto- en/of videomateriaal aanwezig is, dat je verder kan helpen. Over het algemeen kun je zeggen dat de meeste adopties vanuit Indonesië via kleine stichtingen/organisaties zijn georganiseerd (link naar historie).

 

onderzoek door gespecialiseerde instanties

Mocht het lastig zijn om direct verder te komen naar aanleiding van je zelfonderzoek, dan heb je de mogelijkheid hulp in te schakelen van diverse instanties in binnen- en buitenland. Deze instanties zijn gespecialiseerd in rootsvragen en dan met name in zoektochten naar biologische families. Als voordelen moet je moet hierbij denken aan:

 

  • (betrouwbare) inzet van lokale know-how; mensen die bewezen hebben hun weg te vinden in Indonesië worden ingeschakeld. De kunst is niet alleen de archieven/documenten zorgvuldig door te lopen, maar ook de kunst van het Indonesische communiceren te verstaan.
  • Tijdsbesparing; Een zoektocht in Indonesië kost erg veel tijd. Afgezien nog van de verre reis die je moet maken, is het hele proces gewoon heel tijdsintensief, met name in een land als Indonesië waar je bij een afspraak niet op een uurtje meer of minder moet kijken.
  • Naast dat een zoektocht erg tijdsintensief kan zijn, zal het emotioneel ongetwijfeld ook veel van je eisen. Wat dat betreft kan het voordelig zijn om een 'derde partij' dingen tot op de bodem te laten uitzoeken, in plaats van dat je zelf emotioneel ergens ver in betrokken raakt en wellicht een bepaalde objectiviteit ontbreekt.

 

Voorbeelden van instanties die je verder kunnen helpen zijn Stichting Wereldkinderen, het FIOM en het Rode Kruis. Er zijn ook mogelijkheden om je zoektocht via de televisie te laten verlopen. Bekende programma's in Nederland zijn Spoorloos en Vermist (?). In Indonesie bestaan er soortgelijke programma's; denk hierbij aan Termehek-mehek of Kick Andy. Bedenk je hierbij wel dat jouw verhaal in de publieke schijnwerpers komt te staan.

Reacties (0)

Reageer

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder inloggen.